Verantwoordelijk zijn voor het probleem en de oplossing

BONUS 4: Verantwoordelijk zijn voor het probleem en de oplossing

Durf jij jezelf verantwoordelijk te maken voor wat er aan de hand is in je leven?
En voor het vinden van de oplossing?

Vraag jezelf eens:
Wat heb ik nodig in mezelf om te veranderen?

Ergens in het boek geeft Rob de Groof een voorbeeld van een klant, die zijn hulp vraagt voor het stoppen met drinken. Maar de reden dat hij nu een hypnose sessie wil is dat zijn vrouw hem betrapt heeft. Hij drinkt stiekem en dan gaat het dus niet werken. Want er is altijd nog zoiets als vrije wil en dat is maar goed ook.

Ik heb ook wel eens iemand hier gehad voor een sessie, die pissig werd dat ik niet gewoon 2 uur ging zitten tappen. Maar ik moet natuurlijk wel weten wat ze wil veranderen. Waar ze vanaf wil en wat ze dan wel wil. Maar deze dame wilde het nergens over hebben en was als de dood dat er werkelijk iets zou veranderen. De angst voor verandering is vaak onbewust.

Wie denk jij dat verantwoordelijk is voor verandering?

  • Een ongeluk, een ziekte, het weer … Alles kan jouw leven in de war sturen, je huis of je lijf verwoesten. Shit happens!
  • Alles kan je overkomen. Dat kun je niet voorkomen en je kunt er niets aan doen dat het gebeurt. Maar voor de oplossing kun jij het roer zelf in de hand nemen, ongeacht wat er gebeurd is.
  • Voor jouw reactie ben jij verantwoordelijk. Niet voor wat je overkomt.
  • Geef jezelf een kans en wat tijd om het ‘op zijn plaats’ te laten vallen.
  • Soms doen mensen in hun wanhoop  allerlei therapieën tegelijk en rennen van hot naar her.
  • Vraag jezelf: Wat wil ik veranderen? Wat zijn de nadelen van die verandering? Wat kun je kwijt raken als je dit probleem oplost? Gek genoeg zijn er (onbewust) ook nadelen. Bijvoorbeeld: Als ik niet meer ziek ben, wordt er niet voor mij gezorgd. Of dan moet ik weer een baan gaan zoeken.

Waarom ik dit boek wilde schrijven

Een trauma moet je helemaal geen “plekje geven”, zoals menig therapeut gelooft. Een snijwond geef je ook geen plekje. Je kijkt naar je wond en voelt de pijn.

Geluid is een gezonde reactie en ontlaadt de spanning. Dus je mag even lekker schreeuwen of huilen. Neem verantwoordelijkheid voor je wond, je pijn, je verdriet.

Een wond maak je schoon en pak je in. Beetje jodium om te ontsmetten en lekker laten genezen.

Kusje erop! 

Een trauma moet je helemaal geen "plekje geven", zoals menig therapeut gelooft. Een snijwond geef je ook geen plekje. Je kijkt naar je wond en voelt de pijn. 

Geluid is een gezonde reactie en ontlaadt de spanning. Dus je mag even lekker schreeuwen of huilen. Neem verantwoordelijkheid voor je wond, je pijn, je verdriet. 

Een wond maak je schoon en pak je in. Beetje jodium om te ontsmetten en lekker laten genezen.

Verantwoordelijkheid nemen is niet hetzelfde als schuld opnemen. Iemand rijdt je omver. Iemand gaat dood. Of iemand wil je niet meer zien. Je bent niet per se verantwoordelijk voor dat het jou treft. Wel voor wat jij ermee doet. En als je 6 weken wil huilen, dan doe je dat. Dan gaat de wond niet etteren en krijg je geen syndroom. Dan heb je er een ervaring bij. Alles heeft een reden en alles gaat voorbij.

Weet jij al wat je wilt?

Waar wil je vanaf?
Waar wil je meer van?

Geloof je eigenlijk wel dat jouw probleem is op te lossen?

Of eerst bellen als je vragen hebt.

Scroll naar boven